Gezondheidszorg

GEZONHEIDSZORG

Gezondheid is een basisrecht
ZIEKENHUIS VAN MATADI

De kliniek van Matadi is volledig in het beheer van de Clemensactie. In totaal leverden we meer dan 30 ziekenhuisbedden en 80 matrassen voor ziekenhuisbedden, wat het comfort van de patiënten in Matadi significant verbetert.

Het ziekenhuis valt onder de medeverantwoordelijkheid van de redemptoristen en is een grote site die men probeert zo goed mogelijk te laten draaien met de beperkte middelen die men heeft. Dankzij onze containeractie hebben we ook hier een lading medisch materiaal kunnen bezorgen. We hopen in de toekomst de samenwerking nog verder uit te bouwen.

In 2021 werd het ziekenhuis van Matadi volledig overgenomen door de redemptoristen. Vanaf nu kunnen we starten met de volledige renovatie van dit ziekenhuis. In 2021 kwam de pediatrie als eerste aan de beurt. Alles werd geschilderd en betegeld. De laatste container, opgestuurd door broeder Willy, bevatte heel wat mooie ziekenhuisbedden die hier zeer goed van pas komen. Alles is klaar om in december 2021 de eerste kindjes te ontvangen.

Recente ontwikkelingen in het ziekenhuis van Matadi omvatten de vernieuwing van drie extra zalen van het ziekenhuis. Daarnaast zijn de toiletten voor patiënten en personeel volledig vernieuwd en schoon. Dankzij een donatie van 25.520 euro en een investering van 12.000 euro zijn diverse sets medische instrumenten en een heteluchtsterilisator aangeschaft voor het ziekenhuis. 

ZIEKENHUIS MBANZA NGUNGU 

Dankzij een partnerschap met een Spaanse zusterorganisatie, Solidaridad, die ook verbonden is met het Redemptoristisch netwerk, werd in 2014 de bouw van een nieuw klinisch laboratorium in Mbanza Ngungu gefinancierd. Dit markeerde het begin van wat nu bekend staat als het “Centre Polymedical Frère Benjamin Kiphalu”. We hebben niet stilgezeten en hadden een uitstekende locatie om iets te ondernemen. In 2016 konden we de bouw van de materniteit afronden en de “Global Grant” met Rotary International zorgde dat de inrichting eind 2017 een feit was. Sinds 2018 draait ze op volle toeren en vrij snel werd onze materniteit een volwaardig “vrouwen” ziekenhuis. Echter, met het besef dat 2 op de 5 kinderen (40%) sterven voor de leeftijd van 5 jaar, beseften we dat ons werk nog niet af was. Dus werd er in 2019 duchtig gebouwd aan een bovenverdieping. Serve, de Clemensactie en de vice-provincie realiseerden dit samen. Dat de nood groot was merkten we aan de plaatselijke bevolking. Steeds opnieuw kwam de vraag: “wanneer gaat de pediatrie open?” We wisten het niet want de middelen ontbraken ons. Er kwam een stevige duw in de rug vanuit Zwitserland en een nieuwe financiële injectie van Solidaridad zorgde ervoor dat op 30 september 2019 de pediatrie officieel geopend kon worden. Ondertussen is het “Centre Polymedical Frère Benjamin Kiphalu” een begrip in Mbanza Ngungu.

In het najaar van 2023 konden we een tweede dossier indienen bij het Wereldhuis in Roeselare. De provincie West-Vlaanderen ondersteunt via het Wereldhuis projecten in en met het Zuiden. Broeder André Alaers uit Izegem helpt ons hierbij. Het dossier betreft de verbouwing van een bestaande woning recht tegenover het Centre Polymedical Frère Benjamin Kiphalu. Midden december kregen we van de provincie West-Vlaanderen een positief advies. Samen met onze gespaarde centen hebben we nu voldoende middelen om de renovatie te starten. Op deze plek komen een röntgenafdeling, consultatieruimtes en kamers voor mannen. De plaatselijke bevolking hoopt dat alles zeer snel klaar zal zijn. Alle ziekenhuizen in de ruime omgeving sturen hun patiënten naar ons, waardoor we een printer hebben moeten kopen om de foto’s mee te geven, aangezien niet elk ziekenhuis of elke ziekenpost al een computer heeft.

Daarnaast heeft het Centre Polymedical Frère Benjamin Kiphalu diverse nieuwe apparaten ontvangen, waaronder een elektrische bistouri en een anesthesieapparaat. Met jullie giften proberen we steeds meer de Europese normen voor gezondheidszorg te halen.

GEZONDHEIDSPOST LUKUAKUA

De verwaarloosde gezondheidspost, gelegen 20 kilometer hoog in de bergen boven Luozi, is dankzij de inspanningen van de Clemensactie volledig hersteld en weer operationeel. In het grote dorp zijn vijf watermuren geplaatst om iedereen te voorzien van drinkwater, wat van cruciaal belang is gezien de aanwezigheid van een grote school en internaat voor kinderen uit een ruime omgeving. De gezondheidspost is daarom van onschatbare waarde, en de Clemensactie neemt jaarlijks de kosten op zich voor het salaris van de verpleegkundige en zijn gezin, die daar wonen. Bovendien komt regelmatig een arts uit Luozi met een motor, gesponsord door de Clemensactie, om de “ernstig zieken” te behandelen.

 

APOTHEKEN

Oorspronkelijk werd er een eerste volksapotheek gestart in Miyamba. Ondertussen hebben we nog 2 extra apotheken kunnen openen in Mbanza Ngungu: één bij het labo en één aan de parochie. De beperkte winst zorgt ervoor dat we niet alleen het aanbod steeds kunnen aanvullen en verfijnen, maar ook het personeel kunnen betalen. Dankzij de Spaanse organisatie Solidaridad en met de hulp van de Clemensprovincie kon een terrein worden aangekocht en het klinisch labo worden gebouwd in het centrum van Mbanza Ngungu. Voor de inrichting en de verder opvolging wordt er samengewerkt met de Clemensactie. Om de drie maanden ontvangen we een werkingsrapport dat zorgvuldig wordt beoordeeld en indien nodig aangepast. Al honderden klinische onderzoeken zijn succesvol afgerond onder deskundige begeleiding.

 

BEZORGEN VAN GEBRUIKT DEGELIJK MEDISCH MATRIAAL AAN DE KLINIEK VAN NOKI

De allereerste interventie van de Clemensactie was het helpen renoveren van de kliniek in Noki. De redemptoristen zijn mede betrokken in het beheer maar geen eigenaar. Het is een staatskliniek. We zijn er in geslaagd om degelijk gebruikt medisch materiaal te bezorgen zodat de uitrusting van de kliniek beetje bij beetje verbeterde, maar er is er nog een lange weg te gaan.

steun ons