Gezondheidszorg

GEZONHEIDSZORG

Gezondheid is een basisrecht

KLINIEK VAN MATADI

De kliniek van Matadi is volledig in het beheer van de Clemensactie. Met een containeractie leverden we 20 prachtige ziekenhuisbedden en wel 40 matrassen voor ziekenhuisbedden.

LABO EN MATERNITEIT

Door de samenwerking met een Spaanse zusterorganisatie Solidaridad, ook verbonden met het Redemptoristisch netwerk werd in 2014 de bouw van een nieuw klinisch labo in Mbanza Ngungu gefinancierd. Dit was de start van wat nu het “Centre Polymedical Frère Benjamin Kiphalu is. We bleven immers niet stilzitten en hadden een mooi terrein om “iets” mee te doen. In 2016 konden we de bouw van de materniteit afronden en de “Global Grant” met Rotary International zorgde dat de inrichting eind 2017 een feit was. Sinds 2018 draait ze op volle toeren en vrij snel werd onze materniteit een volwaardig “vrouwen” ziekenhuis. Maar als je weet dat 2 op 5 kinderen (40 %) sterven voor de leeftijd van 5 jaar kan je niet denken dat je werk af is. Dus werd er in 2019 duchtig gebouwd aan een bovenverdieping. Serve, de Clemensactie en de vice-provincie realiseerden dit samen. Dat de nood groot was merkte we aan de plaatselijke bevolking. Steeds opnieuw kwam de volgende vraag : “wanneer gaat de pediatrie open ?” We wisten het niet want de middelen ontbraken ons. Er kwam een stevige duw in de rug vanuit Zwitserland en een nieuwe financiële injectie van Solidaridad zorgde ervoor dat op 30 september 2019 de pediatrie officieel geopend kon worden. Ondertussen is het “Centre Polymedical Frère Benjamin Kiphalu” een begrip in Mbanza Ngungu.

GEZONDHEIDSPOST LUKUAKUA

Deze verwaarloosde gezondheidspost op 20 kilometer in de bergen boven Luozi werd door de Clemensactie volledig weer operationeel gemaakt. Verspreid over het grote dorp staan 5 watermuren die iedereen voorzien van drinkbaar water. Hier is immers ook een grote school en internaat voor de kinderen uit een zeer ruime omgeving. De gezondheidspost is dus geen overbodige luxe en de Clemensactie betaalt dan ook jaarlijks het loon van de inwonende verpleger en zijn gezin. Regelmatig komt ook de dokter uit Luozi met een door de Clemensactie gesponsorde motor de “ernstig zieken” behandelen.

APOTHEKEN

Oorspronkelijk werd er gestart met een eerste volksapotheek in Miyamba. Ondertussen hebben we nog 2 extra apotheken kunnen openen in Mbanza Ngungu, één bij het labo en één aan de parochie. De beperkte winst zorgt ervoor dat we niet alleen het aanbod steeds kunnen aanvullen en verfijnen maar ook het personeel kunnen betalen. Dankzij deze Spaanse organisatie en met de hulp van de Clemensprovincie kon een terrein worden aangekocht en het klinisch labo worden gebouwd in het centrum van Mbanza Ngungu. Voor de inrichting en de verder opvolging wordt er samengewerkt met de Clemensactie. Elke drie maand bekomen we een werkingsrapport dat wordt geëvalueerd en bijgestuurd waar nodig. Reeds honderden klinische onderzoeken zijn er deskundig verlopen.

BEZORGEN VAN GEBRUIKT DEGELIJK MEDISCH MATRIAAL AAN DE KLINIEK VAN NOKI EN HET ZIEKENHUIS VAN MATADI

De allereerste interventie van de Clemensactie was het helpen renoveren van de kliniek in Noki. De redemptoristen zijn mede betrokken in het beheer maar geen eigenaar. Het is een staatskliniek. Toch zijn we er in geslaagd om degelijk gebruikt medisch materiaal te bezorgen zodat de uitrusting van de kliniek beetje bij beetje verbeterde ook al is er nog een lange weg te gaan.

Het ziekenhuis in Matadi valt onder de medeverantwoordelijkheid van de redemptoristen. Het is een grote site die men probeert met de beperkte middelen die men heeft zo goed mogelijk te laten draaien. Dankzij onze containeractie hebben we ook hier een lading medisch materiaal kunnen bezorgen. We hopen in de toekomst de samenwerking nog verder uit te bouwen.

In 2021 werd het ziekenhuis van Matadi volledig overgenomen door de redemptoristen.  Vanaf nu kunnen we starten met de volledige renovatie van dit ziekenhuis.  Als eerste kwam in 2021 de pediatrie aan de beurt.  Alles werd geschilderd en betegeld.  De laatste container, opgestuurd door broeder Willy, bevatte heel wat mooie ziekenhuisbedden die hier zeer goed van pas komen.  Alles is klaar om in december 2021 de eerste kindjes te ontvangen.

Voor alle informatie over de projecten kan je terecht bij ons projeccoördinatrice Lieve Droogmans, lieve.droogmans@gmail.com, 0496 02 84 27.

steun ons