Bomen en Bijen in Kimpese

In ons pilootdorp MOLE werd in eerste instantie 1 ha aangeplant met voornamelijk Calliandra en acacia. Dat de planten in deze contreien snel groeien merkt u op bijgaande foto’s. Maar niet alleen onze jonge struiken en bomen groeien snel maar ook het onkruid waardoor ze nog amper zichtbaar waren.

Samen met père Benjamin hebben de dorpelingen/imkers beslist om wanneer het onkruid geruimd was de vrijgekomen grond aan te planten met maniok en pindanoten. Zo gaan landbouw en herbebossing er samen voor zorgen dat de natuur zich weer kan herstellen en er veel bloemrijke struiken zijn die de bijencultuur en de honingoogst ten goede komen. Daarnaast geeft de oogst ook een extra inkomen aan deze hardwerkende mensen die geen enkele machine ter beschikking hebben en vaak onder de schroeiende hitte op het veld werkzaam zijn.

Zodra het regenseizoen weer aanvangt in oktober zullen opnieuw enkele hectaren aangeplant worden ditmaal ook met kambala, limba en al enkele soorten fruitbomen waaronder mangostan die heerlijke vruchten geeft.

Voor de toekomst zijn we op zoek naar individuen en bedrijven die samen met ons verder bomen willen aanplanten in Kongo Central. De wisselwerking met de imkers en de ervaring met onze éérste hectare bomen zorgen ervoor dat deze aanplanten goed beschermd en verzorgd worden zodat het bosbestand opnieuw heel sterk kan toenemen. Samen kunnen we onze groene long van Afrika terug uitbreiden, elke nieuwe boom telt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *